Det har lagats mat i lergrytor i tusentals år så att lergrytan är inte något som ´´uppfanns´´ på 1970-talet för att sedan falla i glömska i några årtionden för att nu bli modernt igen. Lergryta kallas även för romargryta och det heter Römertopf på tyska så att det var romarna som började med serietillverkning av lergrytor är ingen större hemlighet. Vill du bli en mästare i köket? Då ska du laga mat i en lergryta från Römertopf, det är svårt att misslyckas. Fixa till råvarorna, lägg dem i lergrytan och sedan så sköter matlagningen sig själv. Det kokar inte över och du bränner inte maten. En lergryta från Römertopf har bred botten och det gör att den står stadigt både i ugnen och på bordet. Då du har locket på i ugnen finns det ingenting som kan stänka så ugnen förblir ren. Springan på 2-4 mm mellan lock och underdel är inget fel, Springan reglerar trycket i lergrytan genom att släppa ut ånga om det behövs. Skulle maten stå inne för länge i ugnen är det ingen fara. Maträtten tar inte skada av det. Sen när allt är klart för servering så sätter du den snygga lergrytan på bordet och serverar direkt. Glöm inte att lägga locket helt under vatten i minst 15 min innan användning. Ställ in grytan med råvaror och locket på i kall ugn för långsam uppvärmning.
