Visar alla 6 resultat

Svensktillverkad, ekologisk dryck gjord på svenska äpplen

De odlade äppelsorterna i Sverige härstammar från vilda arter, till exempel Vildapel (Malus silvestris). Vildapel förekommer i nästan hela Europa, den ger ofta små och sura frukter. Äpple har funnits länge i Sverige. Vid utgrävningar i Alvastra, Östergötland fann man ett förkolnat äpple som daterades till 2500 år f. Kr.

Äpplesorter

Äpple är en av de mest odlade frukterna. I norden finns det över tusen beskrivna äppelsorter. Oranie och Åkerö är exempel på gamla och tåliga äppelsorter. Under 1960-talet lanserades ett antal nya sorter. Alice, Katja, Sylvia, Aroma och Kim är exempel på dessa sorter. De togs fram efter de stränga vintrarna på 1940-talet som reste intresset för tåliga sorter. Idag ligger Aroma och Alice på topp tio-listan hos yrkesodlarna.

Äpple för hälsan

Äpple innehåller fytokemikalier, till exempel fenoler och flavonoider. De är lagrade framförallt i skalet. Fytokemikalier ingår i fruktens egna immunförsvar och skyddar den mot angrepp av virus och bakterier. För människan förbättrar fytokemikalierna kroppens försvar mot bland annat hjärtsjukdomar och cancer.

Röda äpplen har färgämnet antocyanin i skalet, det finns även i bland annat blåbär och svarta vinbär. Antocyanin är en grupp färgämnen som ger röda, orange, violetta och blå färger. Antocyanin är en antioxidant. Antioxidanter är ett samlingsnamn på ämnen som har förmågan att fånga upp och oskadliggöra fria syreradikaler som bildas i kroppen.

Gröna äpplen har färgämnet katechin i skal och fruktkött. Katechin är även det en antioxidant, det finns också i grönt te. Äpple fermenterar i magen och skapar nyttiga bakterier. Forskning har visat positiv effekt mot tarmcancer.

I vår smultrondryck använder vi såklart smultron. Detta kanske du inte visste om smultron:

Smultron är en flerårig ört som är vanlig i hela Sverige, även i fjälltrakterna. Smultronplantan kan bli upp till 2 decimeter hög. Ovanjord bildar den långa revor. Det latinska namnet “vesca” betyder ätbar eller njutbar och det passar väl in på de ljuvliga bären. Bären är för övrigt, likt jordgubben skenfrukter, de verkliga frukterna är de små nötterna som sitter på ytan. Smultron är släkt med jordgubben.

Smultron för hälsan

Smultron är likt jordgubbar mycket rika på antioxidanter och ellagsyra, C-vitamin och folsyra.

Beställ ekologisk dryck hos Adelante!