Visar 1–6 av 10 resultat

Vad är ekologisk olivolja?

Olivolja är en vegetabilisk olja som består av 100% fett, dock är andelen nyttigt omättat fett 85%, vilket betyder att det är en hälsosam källa till fetter som är bra för kroppen. Oljan framställs genom att fruktköttet och olivkärnorna mosas och vätskan inuti pressas ut. Skörd och pressning pågår mellan oktober och februari. Olivoljan används i allt från stekfett och smaksättare till hudvård och kosttillskott.

Kvalitet eller inte?

Det är stor skillnad på kvaliteten på de olivoljor du hittar i butikerna och det gäller att lära sig vilka som faktiskt är bra. Det som skiljer de dåliga från de bra är bland annat innehållet av antioxidanter och vitaminer. För att få ner tillverkningskostnaderna är det vanligt att oliverna får ligga länge innan de pressas, samt ibland pressas tillsammans med kemikalier för att få ut så mycket som möjligt av dom. Den här sortens olivolja bör man undvika till varje pris. Olivolja av god kvalitet smakar mycket mer och har en något högre prislapp.

Olivoljans tre kategorier:

– Olivolja

– Virgin olivolja

– Extra virgin olivolja

Flaskor märkta med endast olivolja är av den lägsta kvaliteten. Den innehåller nästan bara raffinerad olja, vilket betyder att råvaran innan pressningen utsatts för kemisk värmebehandling. Det gör att man kan utvinna mer olja, men den tappar också mycket smak samtidigt som vitamin- och antioxidanthalten minskar.

Virgin olivolja (jungfruolivolja) framställs genom kallpressning, en process helt utan tillsatser där temperaturen är max 27 grader. Kvaliteten är något sämre än extra virgin, främst på grund av att pressningen ofta sker i flera omgångar. Virgin olivolja kan ha upp till två procent syrainnehåll.

Extra virgin olivolja (extra jungfruolivolja) är det klart bästa alternativet. För att olivoljan ska få kallas extra virgin måste den komma från den första olivpressningen och uteslutande vara kallpressad. Det betyder att själva pressningen utförs i en miljö där temperaturen inte överstigit 27 grader. Extra virgin olivolja har mindre än 0,8 procent syrainnehåll. Färgen är oftast kraftigt gulgrön och den är rik på smak, arom, antioxidanter och vitaminer.

Extra virgin olivolja - viktiga hälsofördelar

I tusentals år har olivolja spelat en viktig roll i Medelhavets matkultur. Många forskare säger sig ha klara bevis för att olivolja är en fettkälla med otroligt många hälsofördelar. Kardiovaskulära sjukdomar är till exempel mycket sällsynta runt Medelhavet. Högkvalitativ olivolja har ett högt innehåll av antioxidanter som minskar risken för hjärtsjukdomar samtidigt som de hjälper till att bekämpa inflammationer i kroppen. Dessutom kan olivolja bidra till att sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket, som båda är riskfaktorer för hjärtsjukdomar. De enkelomättade fetterna i olivolja bidrar också till att förebygga blodproppar, vilket gör den till en viktig del av en hälsosam kost. Med så många evidensbaserade hälsofördelar är det inte konstigt att olivolja har varit en viktig del av medelhavsdieten i århundraden.

Vilka fetter innehåller olivolja?

Olivolja är en populär matolja som framställs av frukten från olivträdet. Det är en typ av vegetabilisk olja som innehåller mycket enkelomättade fetter. Dessa är de "goda" fetterna som kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärtsjukdomar. Olivolja är också en källa till antioxidanter som kan skydda cellerna från skador. Olivoljans hälsofördelar gör den till ett utmärkt val för både matlagning och bakning. När den används med måtta kan den bidra till att förbättra din allmänna hälsa.

Byt ut smöret mot extra virgin olivolja

Alla myndigheter är eniga, att byta smöret mot olivolja har många fördelar. Du som använder extra virgin olja eliminerar inte bara det onyttiga fettet från kosten du tillför också kroppen mer nyttiga vitaminer och värdefulla antioxidanter. En välkänd myt som visat sig inte stämma är att olivolja inte kan användas till stekning. Tvärtom så klarar olivoljan hög värme och funkar även vid bakning. Testa gärna vår cordovil nästa gång du ska baka! Hos Adelante finns både virgin och extra virgin olivolja online!