Herdade do Esporão

Våra extra virgin olivoljor kommer från Portugals största vin- och oljeproducent; Herdade do Esporao. Med sina 691,9 hektar vinrankor, olivträd och andra grödor så utgör de en av de mest välkända och välrenommerade producenterna runt Medelhavet. Ledordet har sedan start varit kvalitet, alltifrån skördeprocessen till den snabba transporten till pressarna i små boxar för att undvika fermentering eller krossade oliver. På plast i fabriken väljs och separeras oliverna efter sort och kvalitet. Efter det vägs och tvättas dom. Efter oliverna har malts är det otroligt viktigt att begränsa olivernas kontakt med luft för att undvika oxidation. Olivpastan som bildats slungas mjuk vid låga temperaturer (som högst 27grader) för att säkerställa att arom och smaker upprätthålls, sedan extraheras oljan snabbt. Dom använder ekologiska samt horisontella centrifuger som begränsar produktionen av spillvatten är utrustade med automatisk rengöring som säkerstället att processen är helt hygienisk.

I detta skede är Esporão olivolja redo att lagras i 22 000 och 55 000 liter isolerade tankar, i väntan på den sista fasen som består av att skapa olika blandningar av extra virgin innan tappning.

Idag tillverkas 6st olika sorters olivolja samt en rödvinsvinäger. Samtliga har blivit nominerade och även vunnit priser som världens bästa olivolja. Det finns en olja för varje tillfälle. Vår åsikt är att man inte ska tumma på kvaliteten vad det gäller just olivolja.