Palsternacksrisotto med brysselkål och mascarpone
Du behöver:
1 palsternacka
10 brysselkål
1,5 liter grönsaksbuljong
1 krossad vitlöksklyfta
2,5 dl arborioris
Olivolja Aziete Espoaro
1,5 dl vitt vin
2 msk mascarpone
Salt Himalaya ur kvarn IN10SE
Svartpeppar ur kvarn IN10SE
Gör så här:
Skala och riv 1 palsternacka grovt. Ansa och plocka bladen på 10 brysselkål.
Koka upp 1,5 liter grönsaksbuljong i en kastrull.
Fräs palsternacksrivet, 1 krossad vitlöksklyfta och 2,5 dl arborioris i 2 msk olivolja och 1 msk smör i en kastrull tills riset blir lite genomskinligt.
Tillsätt 1,5 dl vitt vin och låt det koka in. Fortsätt att hälla i varm buljong i omgångar och låt riset koka under omrörning i cirka 18 minuter. Det ska vara ”al dente”, det vill säga ha lite kärna kvar.
Vänd ner brysselkålsbladen och 2 msk mascarpone. Smaka av med salt och svartpeppar ur kvarn och ät direkt.
Foto: Johan Kalén