Recept Vinäger

Sallad med grillade nektariner och pärlor med balsamvinäger

Gör så här:
Lägg ca 100 g fina små salladsblad på ett stort fat. Halvera ett par nävar honungstomater (eller andra små smakrika cocktailtomater). Blanda med olivolja av bra kvalitet och lite rödvinsvinäger, salt och peppar. Skär 3 nektariner i halvor, ta bort kärnorna och pensla den skurna ytan med olivolja och grilla i en grillpanna.

Toppa salladen med de grillade nektarinerna och tre mini burrata eller 2 vanliga. Klicka ut 50 g Perle igp balsamvinäger pärlor över anrättningen samt någon nypa flingsalt och några varv med svartpepparkvarnen.

Servera gärna med god skinka eller surdegsbröd. Salladen räcker till lunch för två hungriga eller förrätt för fyra personer.

Rökt makrill med chilikryddad tomatsås

Fisk ska man ju äta minst en dag i veckan för att bli extra intelligent… eller bara för det är gott!

Du behöver:
4 rökta makrillfiléer
4 ägg
1 knippe rädisor
1 knippe vattenkrasse
Bladen från 2 grönsalladshuvuden
3 stora kvisttomater
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja galega Espoaro
1 msk honung
1 msk rödvinsvinäger Espoaro
1 tsk sambal oelek
Salt

Gör så här:
Värm ugnen till 100 grader och värm fisken i lite folie. Lägg äggen i kallt vatten, koka upp och låt koka i 6 minuter. Skala och hacka dem grovt.

Riv tomaterna till såsen på den grova sidan av rivjärnet och lägg det rivna i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser. Smaksätt med lite salt. Koka upp tomatsåsen, smaka av och ställ åt sidan. Går också bra att använda en färdig tomatsås om man är stressad.

Skiva rädisorna tunt. Plocka bort den grövsta stjälken från vattenkrassen.

Bryt ner makrillen i grova bitar i en salladsskål. Lägg i ägg, sallad, rädisor och vattenkrasse. Tillsätt några matskedar tomatsås och blanda runt.

Fördela salladen på tallrikar och ringla lite tomatsås runtom för extra proffsig look.

Foto: Lennart Weibull