Enkelt och underbart gott!
Tänk att något så enkelt som vaniljglass med olivolja och salt utgör en utsökt smakkombination.
4 personer
Du behöver:
280 g Vaniljglass
4 tsk Olivolja Cordovil
1-2 krm Himalayasalt
Gör så här:
Välj en av våra fina olivoljor som är mjuk och rund i smaken. Servera glassen med en espresso som den perfekta avslutningen på en middag.
Prova, du kommer inte bli besviken!
Rå broccolipesto
Vill du ha en nyttig, enkel och framförallt god pesto ska du prova denna med broccoli som bas. Jättegod att servera med tortillas men fungerar även utmärkt som tillbehör till fisk eller pasta.
Du behöver:
1 ½ dl solroskärnor
250 gram rå broccoli
1 viltöksklyfta
ca 3 dl Galega olivolja
salt
IN10SE Svalka svartpeppar
(rivet citronskal)
Gör så här:
Mixa broccoli tillsammans med solroskärnorna. Tillsätt olivoljan och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citronskal. Voila! Klart.
Måndagspasta – Vongele utan musslor
4 personer
Du behöver:
400 g spagetti
3 shalottenlök
5 klyftor vitlök
3 msk kapris
1 msk sardellpasta
2 dl vitt vin
1 ask cocktailtomater
1 knippe persilja
2 chilifrukt
1 dl olivolja
Salt
Gör så här:
Finhacka lök, chili och vitlök
Grovhacka persilja
Skär ner tomaterna
Fräs vitlöken, chili och löken i olivoljan
Tillsätt vitt vin och låt koka ihop något, smaka av
Koka spagettin
Vänd ner spagettin med lökblandningen, till sätt tomater, kapris, sardellcreme och hälften av persiljan.
Lägg upp och avsluta med persilja på toppen.
Lime och svartpeppargravad lax med pepparrot och dilltopping
En härlig gravning med fin lime ton och lite extra svartpeppar touche
Du behöver:
1 kg laxfile
2 msk salt
3 msk socker
1 msk nymald svartpeppar
Grovrivet skal från en lime
1 knippe dill, dillstjälkarna till gravning , dillen finhackas till servering
2 msk olivolja Seleccão
1 dl crème fraiche
1 msk söt svensk senap
Gör så här:
Skär laxen tunt, blanda salt, socker och svartpeppar och strö över, lite stänk av vatten över, låt dra nån timma.
Servera den med rikligt med nyriven pepparrot, finhackad dill och crème fraiche och lite söt svensk senap.
Serveras med lite lime och en enkel grönsallad till.
Örtfylld brie med snabbrostade tomater
Denna fyllda brie är något alldeles extra, den är perfekt till grillningarna som vi fortfarande kan njuta av. Testa redan idag!
Du behöver:
2 brieostar (10–15 cm i diameter)
2 askar kruspersilja à 30 g
1 ask dill (ca 30 g)
1 knippe basilika (ca 30 g)
2 msk olivolja gärna cordovil
1 krm cayennepeppar
flingsalt
2–3 kvistar körsbärstomater (ca 400 g)
1 msk olivolja Cordovil från Espoaro
0,5 msk farinsocker eller annat mörkt socker
en nypa flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 220 grader. Lägg tomaterna med kvistar i en ugnsform. Häll på olja och strö över socker och en nypa flingsalt. Krossa vitlöksklyftorna med skal och allt och lägg även dem i formen. Rosta tomater och vitlök i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Dela en av ostarna i en över- och en underdel. Skala bort “höljet” på den hela osten med en liten skalkniv.
Lägg örterna i en matberedare, tillsätt olivolja och cayennepeppar. Kör allt på hög hastighet så att örterna blir rejält mixade. Lägg i den skalade osten och kör ett par varv till, det gör inget om den inte blir helt jämngrön, bara det blir vackert!
Lägg den gröna ostmassan på underdelen och lägg på överdelen.
Toppa brietårtan med de vackra och goda tomaterna och servera den rumsvarm.
Perfekt med lite knäckebröd från Grenna knäcke och ett glas vitt vin!
Foto: Charlie Drevstam
Rostad tomat gazpacho med ägg och cordvil olja
Hur mycket vattnas det inte i munnen när man hör det?
Du behöver:
Tomater
Peppar från IN10SE
Vitlök
Bröd
Ägg
Basilika
Bacon
Cordovil olja
Gör så här:
Lägg tomaterna på en plåt. Lägg på vitlök och peppar och ringla lite olivolja över. Låt dem rostas i ugnen på 200 grader. Ta ut och låt svalna. Skär dom i bitar och mixa sedan i en mixer.
Stek 1-2 skivor bacon, rosta ett bröd, lägg upp allt på en tallrik/skål, tillsätt porcherat ägg och addera basilika blad. Simple as that!