Visar alla 4 resultat

Om kaffebönan

Vad många kanske inte vet är att kaffebönan faktiskt inte är en böna – den är ett frö.

Den gömmer sig inuti en röd frukt som växer på coffeaträd längs med "bönbältet". Det vanliga är att Kaffefrukten innehåller två bönor per frukt, men ungefär tio till femton procent av frukterna har bara en böna. Dessa bönor kallas peaberries eller caracolis, och påstås ha en rikare smak än bönor med tvillingar. Man brukar dela upp trädet i två olika arter (coffea Arabica) och robustakaffe (coffea canephora, kanske mer känt som coffea robusta). Det finns fler sorter men dessa två utgör nästa 100% av världens kaffeproduktion.

Coffea Arabica

Arabica är den viktigaste och mest populära av kaffearterna. Arten härstammar från Etiopien, men förekommer idag över hela bönbältet. Den står idag för drygt tre fjärdedelar av den globala kaffeproduktionen. Arabica är mer svårodlat och ger en mindre skörd än Robusta, vilket – tillsammans med den godare smaken – har resulterat i att Arabica är den dyrare av de två kaffesorterna.

Ett annat av Arabicas kännetecken är att den innehåller lite koffein relativt till andra kaffesorter. Då koffein är det ämne som ger kaffe den bittra smaken är Arabica därför den minst bittra kaffesorten.

Coffea Robusta

Robusta har sitt ursprung i centrala Afrika, men majoriteten av världens Robusta-odlingar finns idag i Vietnam dit arten introducerades i början av 1900-talet. Robusta är lättare att producera och ger större skörd än Arabica-bönan, vilket gör den billigare att producera. Efter att den har rostats får den en fyllig smak med distinkt jordig karaktär, men på grund av det högre koffeininnehållet är den också mer bitter än Arabica-bönor. Robusta har ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica.

Robusta används i regel för att späda ut Arabica-bönor i billigare blends (blandningar av bönor av olika art och rostning).

Köp ekologiskt kaffe hos Adelante!