Visar 1–6 av 13 resultat

Våra såser är kryddstarka och många av dem innehåller chili eller peppar.

Här är en liten kort guide för att reda ut begreppen:

Vid torkning av chili kommer nya smaker fram och en tydligare sötma framträder. Det gör att torkad chili är både stark och söt på samma gång, vilket ger en fyllig och rund smak i all slags matlagning. Namnen på chilepepparfrukterna ändras i torkad form. Ancho är en torkad röd poblano och chipotle är en rökt och torkad jalapeño.

4 vanligaste chilisorterna:

Kajennpeppar

En hetare chilisort som används i matlagning mest i torkad och malen kryddform. Passar bra i en rubb eller att hetta till köttfärsrätter med.

Jalapeno

Medelstark till mycket stark. Beroende på hur mogen den är skiftar skalets färg från grön till röd. Den gröna är vanligast ute i handeln. Jalapeño används främst till varm matlagning där den ger ett hett sting, exempelvis i en chili con carne.

Piri Piri

En av de minsta chilisorterna. Samtidigt en av de starkare och bör därför användas varsamt. Vanlig i portugisisk matlagning. God i kryddiga grytor och såser.

Habanero

En av de absolut starkaste chilisorterna. Frukten finns som grön, orange och röd beroende på mognadsgrad. Är känslig mot värme och gör sig därför bäst rå, exempelvis hackad i en marinad eller som smaksättare i en fruktig salsa.