Visar 1–6 av 7 resultat

Vad är skillnaden på vinäger och balsamvinäger?

Trots att namnen är ganska lika är vinäger och balsamvinäger, även kallad balsamico, inte samma sak. Vanlig vinäger är en ättika som framställs ur vin, en sur vätska som uppstår av att etanol oxiderar med syret i luften. Äkta balsamvinäger däremot framställs inte av vin utan från koncentrerad druvmust.

Aceto Balsamico di Modena I.G.P. & D.O.P.

Framställningen av äkta balsamico är begränsat av ett strängt regelverk för att säkerställa den höga kvaliteten. Bland annat får äkta balsamvinäger endast tillverkas i provinserna Modena, Reggio och Emilia och endast lokala druvor får användas. Det finns två klasser av äkta balsamvinäger, I.G.P. och D.O.P.

D.O.P. är beteckningen på den mest exklusiva vinägern som finns. Den består till 100% av koncentrerad druvmust, lagrad under minst 12 års tid. Detta gör även att priset på den här typen av vinäger är mycket högt, ibland en bra bit över 10 000kr/l. Detta gör att den, för de allra flesta, inte lämpar sig för vardagsbruk. Då bör man istället vända blicken mot beteckningen I.G.P. Balsamico med beteckningen I.G.P. består av en blandning av druvmust och vanlig vinäger vilket gör priset lägre, även om den också framställs under väldigt strikta bestämmelser för att säkerställa den höga kvaliteten.

Äkta balsamico i matlagning

Balsamico har en smak som både är syrlig och söt och balansen där emellan är en av sakerna som särskiljer smaken mellan olika sorter. Ju mer druvmust vinägern innehåller desto sötare blir den i smaken. I en sallad är en lite mer syrlig sort att föredra, medan sötare balsamico med mer druvmust passar utmärkt som smaksättning av sås, marinad eller som tillbehör till dessert.