Visar alla 2 resultat

Svart Te

Svarta teer är oxiderade, vilket ger tebladen sin mörka färg och karakteristiska smak.

Det svarta teet produceras framförallt i Sri Lanka, Indien och Kina. I Sri Lanka och Indien används ofta den indiska varianten av tebusken som heter Camellia sinensis assamica. I Kina heter tebusken Camellia sinensis.

Grönt Te

Grönt te är, till skillnad från svart, inte oxiderat. Det gör att tebladen i högre grad behåller sin naturliga, vegetabiliska smak.

De största producenterna av grönt te är Kina och Japan. Metoderna för framställning är traditionellt olika mellan länderna vilket ger teet olika karaktärer. I Kina slängs teet i på stora pannor och torrkokas (rostas). I Japan ångas teet, vilket medför att teet får en helt annan smak, en aning gräsigare ton.

Rött Te (Rooibos)

Rooibos te, även kallat rött te, framställs både av bladen och stammen från rooibosbusken som heter Aspalathus linearis på latin. Rooibos te härstammar alltså inte från teplantan och bör därför mer korrekt kallas örtte. Teet har en mild fruktig smak (nypon).

Rooibos te produceras endast i Sydafrika och får sin röda färg på grund av att det genomgår en fermenteringsprocess, vilket innebär att det endast delvis oxideras.

Är Te Nyttigt?

Ja! Svart och grönt te är bra för hälsan då teplantans blad är fulla av antioxidanter och mineraler. De gröna teerna innehåller dock mer nyttiga ämnen än de svarta, eftersom en del av näringsämnena förstörs i oxideringsprocessen för svart te. Även rooibos te innehåller antioxidanter och mineraler och även vitaminer. Rooibos sägs lindra besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och hudproblem. Det har även en rogivande effekt och ska vara bra mot sömnsvårigheter. Rooibos innehåller inte något tein (koffein) och kan med fördel drickas på kvällen